Zašto moj sin nosi roze skafander

Zato što ga je nasledio od sestre. Volela bih da taj odgovor može da zadovolji sva pitanja koja su mi upućena nakon što sam okačila fotke u skafanderu iz naslova, ali očigledno je samo izazvao nova, na kojima sam zapravo zahvalna, jer sam se posle godinu dana ponovo raspisala.


Zbog rodne ravnopravnosti


Pre svega, podela boja na muške i ženske je toliko zastareo koncept da je nepotrebno pridavati mu značaj i redove. Ono što zavredjuje pažnju a kontinuirano se ignoriše je poruka koju podela dečije garderobe na osnovu boja, šara i aplikacija šalje. Dakle, za devojčice su cvetići, srculenca, zvezdice, mace, mišići, zeke, dok su za dečake dinosaurusi, lavovi, vozovi, bageri. Čak i da ga stavim u deminutiv, bagerčić će uvek ostavljati utisak snažnijeg i otpornijeg od cveta. Ako se od najmanjih nogu tretiraju kao nežniji, da ne kažem slabiji, pol, kako uopšte možemo govoriti o rodnoj ravnopravnosti kasnije? A po istoj analogiji, dečake odgajamo kao hrabre, borbene, uz neskrivenu ideju da nežnost nije svojstvena njihovom polu.


Zbog tekstilnog zagadjenja


Za proizvodnju jedne pamučne majice potrebno je 2700 litara vode (ja toliko popijem za tri godine, a osoba u Eritreji za deset). Ta ista majica vrlo brzo, zajedno sa 85% prodate odeće, završi na deponiji. Svake sekunde jedan standardni smećarski kamion prepun bačene odeće istovari to sve na deponiju. Dakle, 31 536 000 kamiona u godini izbace toliku količinu tekstilnog smeća da bi lako prekrili čitavu površinu Zemlje. To je ono što možemo da zamislimo, a ono što ne možemo je vazdušno zagadjenje koje nastaje emisijom gasova iz fabrika koje proizvode odeću i kućni tekstil – znatno nadmašuje ukupno zagadjenje koje potiče od svetske avioindustrije, ili zagadjenje voda – pored toga što je drugi najveći potrošač vode na planeti, 30% plastike u okeanima potiče od tekstila. Pranjem odeće, u okeanima završi količina plastičnih mikrovlakana (čuvenog poliestera) jednaka 50 000 000 000 (slovima: pedeset milijardi) plastičnih flašica. Šta može moja malenkost protiv tih gigantskih brojeva? To pitanje je stvarno ofucan izgovor za bahatost. Da su svi koji se to retorički pitaju samo jednom odustali od kupovine jedne krpice ili obukli majicu još jednom pre nego što je bace na pranje, promena bi bila vidljiva. Ako ništa drugo, meni je savest mirnija što nisam još jednim skafanderom doprinela tom začaranom krugu konzumerizma i zagadjenja. 


Zbog iskorišćavanja dece u tekstilnoj industriji


Postoje brendovi za koje se zna da svesno ignorišu problem dečije radne snage u lancu proizvodnje. Postoje i drugi koji po svojim uslovima poslovanja ne prihvaju i osudjuju iskorišćavanje dece, ali nažalost bivaju prevareni od kompanija iz nerazvijenih zemanja koje unajmljuju za procese šivenja i krojenja, a koje zapošljavaju decu. A postoje i brendovi koji se ne oslanjaju na nerazvijene zemlje u procesu proizvodnje, kao na primer mali domaći brendovi. Medjutim, svi oni uvoze pamuk. Kad čujete ariljski pamuk, nadam se da vam je jasno da to samo znači da se u Arilju šije. Za one geografski neupućene: nema polja pamuka u zapadnoj Srbiji. A za taj uvezeni pamuk niko ne može biti sasvim siguran da ga nije ubrala ruka šestogodišnjaka. Toliko mi je bolna ova tema da nakon vrlo površnog istraživanja na guglu poželim da nikad više ništa novo ne kupim. Iz tog razloga nije rešenje da samo bojkotujemo one prve brendove i kupujemo samo od onih trećih, već da zapravo kupujemo što manje, a recikliramo više. Nekom je neprijatno da nosi second-hand odeću. Meni je neprijatno da nosim odeću za koju ne mogu da budem sigurna da je nije napravila trinaestogodišnja devojčica iz Bangladeša koja radi 12 sati dnevno, ne ide u školu, a živi u dvadeset kvadrata sa još devetnaest devojčica i rupom u sredini sobe koja služi kao wc. 


Ne zanosim se ja sad nekom tekstilno-modnom revolucijom, ali mogu da dam svoj mikro-doprinos time što neću kupiti novi skafander samo zato što je ovaj koji imamo roze.


Odelo ne čini čoveka, ali može da napravi neljude od svih nas. 

1 Comment

Submit a comment